Saturday, June 17, 2017

Program Kepimpinan Asrama SMA Al-Falah, Perak



Pada tarikh 31 Mac, sehingga 2 April, kelab STUFF telah menghantar beberapa orang ahli bagi menjayakan program kepimpinan asrama di SMA Al-Falah yang bertempat di Perak. Program ini bertujuan untuk melatih semangat kepimpinan dalam diri seorang pelajar, tips-tips yang diperlukan untuk menjadi seorang pemimpin yang cemerlang dan juga penerapan nila-nilai Islamik dalam aspek kepimpinan itu.

Modul-modul yang dijalankan sepanjang program amat menitikberatkan aspek kepimpinan, tambahan pula peserta daripada SMA Al-Falah yang mengikuti program ini merupakan antara barisan pelajar yang menjadi tunggak pimpinan di sekolah tersebut.

Peserta juga turut memberikan kerjasama yang baik dan respons yang memberansangkan dalam setiapa aktiviti, dan program dapat berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah serius yang timbul dan menganggu kelancaran program.


Aspek kepimpinan amat penting lebih2 lagi peserta merupakan pelajar sekolah menengah, ciri2 seorang pemimpin yang cemerlang perlu dipupuk dalam diri mereka kerana suatu hari nanti, mereka lah golongan yang akan menggantikan pucuk pimpinan negara sekrang dan mencorak masa depan agama, bangsa dan negara.



sesi briefing oleh fasi


boleh ke tak buat tu?


bersungguh abang fasi nak membantu


peserta khusyuk melaksanakan modul

barisan fasilitator bersama adik2 Program Kepimpinan Asrama SMA Al-Falah


barisan fasilitator Program Kepimpinan Asrama SMA Al-Falah



"Ibn Umar r.a berkata: Saya telah mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda: Setiap orang adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungjawaban atas kepimpinannya. Seorang kepala negara akan diminta pertanggungjawaban perihal rakyat yang dipimpinnya. Seorang suami akan ditanya perihal keluarga yang dipimpinnya. Seorang isteri yang memelihara rumah tangga suaminya akan ditanya perihal tanggungjawab dan tugasnya. Bahkan seorang pembantu/pekerja rumah tangga yang bertugas memelihara barang milik majikannya juga akan ditanya dari hal yang dipimpinnya. Dan kamu sekalian pemimpin akan ditanya (diminta pertanggungjawaban) dari hal yang dipimpinnya."
(Riwayat Bukhari dan Muslim)



-ILMU TANPA AMAL UMPAMA POHON TIDAK BERBUAH-

Sunday, June 4, 2017

Annual Grand Dinner STUFF 2K17


Pada tanggal 20 April 2017 yang lalu, Stuff telah menganjurkan sebuah majlis yang julung kalinya diadakan hanya sekali setiap tahun, iaitu, Annual Grand Dinner (AGD) ataupun juga dipanggil Appreciation Night. AGD kali ini agak istimewa, sebab dilangsungkan di Zabedah Hall, IIUM yang terletak di tingkat 3, Kompleks Haji Azman Hashim.

Untuk AGD kali ni, bertemakan Arabian Night. Untuk malam tu, memang dapat dilihat ramai Pak Arab serta Mak Arab yang menghadiri AGD pada malam itu.

Sebelum memasuki dewan, para komiti sudahpun bersedia untuk pendaftaran ahli2 STUFF dan juga alumni di luar dewan. Mereka mendapat goodies yang disediakan oleh para komiti bersama nombor untuk sesi hadiah cabutan bertuah.

Kemudian, majlis dimulakan dengan ucapan daripada advisor STUFF, Madam Ros Aniza, diikuti oleh ucapan daripada presiden STUFF, saudara Abdullah Izzat. Tak lupa juga sedikit ruang yang diberikan untuk ucapan daripada pengurus program (baca: Program Manager), saudari Afinie.

Kemuncak malam ini merupakan sesi persembahan daripada wakil setiap biro yang ada dalam STUFF. Pelbagai ragam yang dapat dilihat. Pelbagai idea2 yang kreatif telah dipersembahkan. Daripada tarian, nyanyian, dan lakonan. Ahli2 STUFF bukan sahaja hebat dalam berprogram, tapi mereka juga mempunyai bakat yang terpendam dalam diri mereka.




Selain itu, antara tujuan utama AGD ini diadakan adalah untuk meraikan ahli2 STUFF yang bergelar graduating students (baca: pelajar yang akan menghabiskan tempoh pengajian mereka pada sem ini atau sem hadapan). Bakti serta sumbangan yang mereka telah berikan kepada STUFF amat dihargai. Daripada pihak komiti serta ahli2 STUFF yang lain, kami mendoakan semoga kalian semua dapat menghabiskan pengajian di UIA ini dengan cemerlang, terbilang dan gemilang.

Untuk meraikan graduating students pada AGD kali ini, pihak komiti muncul dengan sebuah idea, yang mana mereka perlu memuat naik gambar2 mereka di laman sosial beserta hashtag,

#yahabibiyamaulana
#stuffagd2k17
#roadtograduation

Sebelum acara penyampaian sijil penghargaan kepada para graduating students, sebuah video telah ditayangkan, dan video tersebut merupakan kompilasi post2 mereka di laman sosial media. Pelbagai jenis gambar dan 'caption' dapat dilihat melalui video itu. Kita pun tahu, bahawa, setiap yang bermula pasti ada akhirnya. Dan setiap manusia yang hadir dalam hisup kita, tak semestinya akan kekal. Namun, apa yang kita akan bawa bersama, adalah kenangan.

Dan, pada malam itu juga, sebuah anugerah khas telah diberikan kepada dua orang insan yang telah banyak memberi jasa dan sumbangan terhadap kelab STUFF. Walaupun mereka telah keluar daripada UIA, dan bergelar alumni, mereka kerap hadir ke sesi training, dan juga program2 lain yang dianjurkan dalam STUFF sendiri. Anugerah tersebut merupakan Anugerah Khas STUFF: Budi Dikenang Abadi. Dan penerima bagi anugerah tersebut ialah saudara Ahmad Balqini b. Idrus dan saudara Abdul Rahman b. Ahmad Jaafar Sadzik.









Bersama pengacara majlis AGD 2017


Barisan komiti AGD 2017 yang hebat!


Sekalung ucapan terima kasih dan juga setinggi-tinggi penghargaan kepada semua ahli2 STUFF yang terlibat dalam menjayakan AGDSTUFF2k17 kali ini, secara langsung atau tidak langsung. Kepada barisan komiti yang berpenat-lelah memerah idea demi memastikan AGD ini berjalan dengan lancar. Kepada advisor STUFF, Madam Ros Aniza dan suami yang sudi meluangkan masa untuk turut sama meraikan ahli2 STUFF pada malam tersebut, kepada alumni yang turut sama hadir memeriahkan lagi majlis pada malam itu. 

Kepada semua ahli STUFF yang bergelar graduating students, moga hari2 yang masih berbaki di UIA dapat meninggalkan seribu satu kenangan dan memori terindah buat kalian. Dan tidak dilupakan, semua warga STUFF yang hadir pada malam itu, turut sama menyokong dan menjadikan AGD kali ini berjaya! Terima kasih semuanya!





-ILMU TANPA AMAL UMPAMA POHON TIDAK BERBUAH-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...