Friday, November 24, 2017

Kem Motivasi Pelajar SMPKP 2017 "Menggapai Impian"

Pada tarikh 15 September hingga 17 September 2017, kelab STUFF dengan kerjasama pihak sekolah Sekolah Menengah Pendidikan Khas Persekutuan, Pulau Pinang, telah menganjurkan sebuah kem motivasi pelajar bersama pelajar2 yang terpilih daripada sekolah tersebut.

Kem ini merupakan sebuah pengalaman baru buat kelab STUFF sendiri, kerana ini merupakan kali pertama kami berprogram bersama adik2 pendidikan khas. Peserta yang terlibat dalam program ini merupakan mereka yang mempunyai masalah seperti bisu dan pekak.

Sepanjang program berlangsung, chief facilitator, bro Nash, memberikan arahan dengan bantuan salah seorang pelajar di situ yang mana mereka akan menerangkan kembali menggunakan sign language supaya dapat difahami oleh rakan-rakan yang lain.
























Jutaan terima kasih kerana sudi menerima kehadiran kami ke sekolah, dan kerana sudi memberi kepercayaan kepada barisan fasilitator daripada STUFF untuk mengendalikan program ini bersama adik2 yang cukup istimewa ini. 

Setiap satu hari baru yg kita mulakan, membawa seribu satu pengajaran yg kita tak akan mampu kutip di hari2 yg lain. Bahawa bersama dengan adik2 ini, kami belajar untuk lebih menghargai, untuk lebih merendah diri, untuk lebih tahu, bahawa segala nikmat yang Tuhan kurniakan selama ini hanya lah sia2 jika kita tidak menggunakannya ke jalan yang betul.

Bahawa adik2 ini hanyalah remaja biasa, yg punya impian serta cita2 mereka, walaupun pada pandangan sesetenagh orang, tertanya, mampukah mereka menggapai impian dan cita2 mereka itu. 

Kini "Standing in the eyes of the world,
Hanyalah selangkah dari nyata,
Keazaman membara di jiwa,
Menanti saat bebas merdeka, 
Tiba masa kau melangkah gagah,
Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya
Engkau terunggul,
Wajar "Standing in the eyes of the world".





"Mereka sambut kami macam VVIP, jejak je kaki nampak muka mereka, air mata aku jatuh, then when we started with ice breaking, again my tears burst, bukan tangis kasihan, tapi tangisan kagum sebab mereka more civil than us (perfect civilian). responsive, punctual, creative, loyal, friendly, kind, and so sweet, (banyak lagi kalau nak share).

Aku pergi dengan niat nak tenangkan diri dan mencari diri semula, memang Allah tunaikan, Allah hadirkan mereka untuk tegur aku, mereka tak punya kudrat nak berkata sesempurna kita, pendengaran mereka perlu dibantu dengan bantuan sign language untuk mendengar, TAPI, aku yang dikurnia nikmat berkata-kata dan mendengar dengan baik, selalu keluarkan kata-kata tak baik, dan selalu mempersila mendengar nista dan perkataan yg tidak baik. 

Impian mereka banyak, impian mereka tinggi, jangan pernah perkecilkan mereka, walaupun kami niat untuk mengajar dan membimbing mereka, tapi sebaliknya yang aku rasa, kami patut berterima kasih kerana kami banyak belajar dari mereka.-LAS,2017-"





-ILMU TANPA AMAL UMPAMA POHON TIDAK BERBUAH-

Monday, October 23, 2017

Kem Jati Diri Pelajar Sar Kafa Integrasi Al-Mumtaz Telok Gong

Pada tanggal 4-6 Ogos yang lalu, satu kem jati diri pelajar telah diadakan yang bertempat di Sar Kafa Integrasi Al-Mumtaz Telok Gong. Program ini merupakan sebuah program yang dianjurkan khas untuk pelajar tahun 6 di sekolah tersebut yang berjumlah hampir 50 pelajar.

Tarikh kem ini diadakan sangat hampir dengan tarikh sebenar mereka akan menghadapi dua peperiksaan penting, iaitu UPSR dan PSRA. Bagi pelajar sekolah rendah agama, ataupun kafa integrasi di negeri Selangor, mereka perlu mengambil ujian PSRA selain dari UPSR sewaktu di Tahun 6.

Antara objektif utama pihak sekolah mengadakan kem ini adalah untuk menaikkan semangat serta motivasi para pelajar untuk mereka melakukan pecutan saat akhir dengan masa yang tinggal lagi sebulan sebelum peperiksaan sebenar.

Di samping modul2 yang dijalankan oleh fasilitator, waktu-waktu yang lapang dan terluang sepanjang program diisi dengan nasihat serta pengalaman sebenar mereka untuk dijadikan teladan dan pendorong untuk para pelajar tidak berputus-asa, sebaliknya terus mencuba hingga ke saat yang terakhir.

Antara modul yang dijalankan sewaktu program, Modul 'Up Up and Away' yang bertujuan untuk menaikkan semangat adik-adik supaya tidak mudah berputus-asa dan terus berusaha walaupun gagal beberapa kali.

Manakala modul 'Race Against Time' pula menekankan kepentingan masa dan bagaimana cara untuk memanfaatkan masa yang ada. Hal ini amat penting melihat kepada situasi adik-adik yang mempunyai hanya lebih kurang sebulan sebelum menghadapi peperiksaan yang sebenar. Mereka perlu menggunakan masa dengan sebaik-baiknya dan menyusun strategi





















Barisan fasilitator bersama adik2 



Akhir kata, semoga dengan pertemuan yang singkat ini dapat memberi kesan yang berpanjangan dan dapat dimanfaatkan dalam kehidupan sama ada untuk adik2, mahu pun fasilitator sendiri. Kerana setiap hari yang dilalui dalam kehidupan kita tidak sama, pasti ada sesuatu baharu yang dapat kita pelajari dan jadikan sebagai iktibar, supaya dapat disebarkan untuk manfaat orang lain.




-ILMU TANPA AMAL UMPAMA POHON TIDAK BERBUAH-




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...