Monday, April 23, 2018

Annual General Meeting STUFF 2017

Bismillahirrahmanirrahim~

Kata orang,
Setiap pertemuan pasti ada perpisahan.
Setiap permulaan pasti ada pengakhiran
Setiap yang datang, pasti akan pergi.

Merujuk kepada kata-kata itu, pada tanggal 23 November 2016 yang lalu, bertempat di Main Audi Kuliyyah of Engineering (KOE), sebuah majlis yang sinonim dengan simbolik berakhirnya sebuah pucuk pimpinan, melalui sebuah majlis yang dipanggil Annual General Meeting (AGM) telah berlangsung.

AGM STUFF dijalankan pada setiap tahun dengan bertujuan untuk menyimpulkan segala aktiviti-aktiviti yang telah berlangsung dalam kelab STUFF sepanjang tahun 2017. Selain itu, melalui AGM ini juga, ahli2 STUFF dapat mengetahui penyata kewangan kelab STUFF dan aliran keluar masuk duit.

Pada tahun ini juga, sebagai menghargai jasa dan sumbangan ahli2 STUFF yang aktif bergerak dan terlibat dalam program2 di bawah anjuran STUFF, beberapa anugerah telah diperkenalkan. Antaranya ialah Anugerah Ahli Terbaik bagi setiap biro yang telah dimulakan pelaksanaannya sejak tahun 2016. Selain itu, terdapat juga Anugerah Modul Terbaik bagi biro EM, MM dan GM, Anugerah Modul Training Terbaik yang dimenangi oleh biro MM, serta Anugerah Poster Training Terbaik yang dimenangi oleh ahli biro PM.

Pada majlis yang bersejarah ini juga, kita dapat melihat penurunan takhta barisan mainboard STUFF pada tahun 2017 dan digantikan dengan pucuk pimpinan yang baru dengan diterajui oleh presiden STUFF 2018, saudara Syahmi Afiq.

Apalah erti STUFF tanpa ahli2 nya, dan di sebalik setiap program2 yang dianjurkan oleh kelab STUFF sama ada internal programs, external programs, training dan juga tidak dilupakan collaboration programs yang diadakan sepanjang tahun 2017, barisan mainboard STUFF 2017 menjadi tulang belakang dengan dibantu seluruh ahli2 STUFF yang berdediaksi dan komited engan tugas2 mereka.

Semoga setiap bakti yang dicurahkan mampu membawa seribu satu hikmah dan pengajaran buat masyarakat.

Walau sekecil mana pun sumbangan kita, sekiranya setiap gerak kerja itu dilakukan dengan tulus dan ikhlas, balasan untuk mereka yang ikhlas itu akan sentiasa ada sama ada di dunia atau di hari pembalasan kelak.

Selamat maju jaya diucapkan kepada barisan mainboard STUFF 2018. Semoga dapat menggalas amanah dan tanggungjawab yang telah diberikan dalam memajukan lagi STUFF ke satu peringkat yang lebih tinggi daripada sebelumnya.

Jutaan terima kasih juga buat ahli2 STUFF yang setia berganding-bahu menjayakan kelab STUFF sepanjang tahun ini. Tiada apa yang mampu diberikan sebagai balasan melainkan hanya harapan semoga Allah sahaja yang mampu membalas segalanya.










-ILMU TANPA AMAL UMPAMA POHON TIDAK BERBUAH-
 

Friday, November 24, 2017

Kem Motivasi Pelajar SMPKP 2017 "Menggapai Impian"

Pada tarikh 15 September hingga 17 September 2017, kelab STUFF dengan kerjasama pihak sekolah Sekolah Menengah Pendidikan Khas Persekutuan, Pulau Pinang, telah menganjurkan sebuah kem motivasi pelajar bersama pelajar2 yang terpilih daripada sekolah tersebut.

Kem ini merupakan sebuah pengalaman baru buat kelab STUFF sendiri, kerana ini merupakan kali pertama kami berprogram bersama adik2 pendidikan khas. Peserta yang terlibat dalam program ini merupakan mereka yang mempunyai masalah seperti bisu dan pekak.

Sepanjang program berlangsung, chief facilitator, bro Nash, memberikan arahan dengan bantuan salah seorang pelajar di situ yang mana mereka akan menerangkan kembali menggunakan sign language supaya dapat difahami oleh rakan-rakan yang lain.
























Jutaan terima kasih kerana sudi menerima kehadiran kami ke sekolah, dan kerana sudi memberi kepercayaan kepada barisan fasilitator daripada STUFF untuk mengendalikan program ini bersama adik2 yang cukup istimewa ini. 

Setiap satu hari baru yg kita mulakan, membawa seribu satu pengajaran yg kita tak akan mampu kutip di hari2 yg lain. Bahawa bersama dengan adik2 ini, kami belajar untuk lebih menghargai, untuk lebih merendah diri, untuk lebih tahu, bahawa segala nikmat yang Tuhan kurniakan selama ini hanya lah sia2 jika kita tidak menggunakannya ke jalan yang betul.

Bahawa adik2 ini hanyalah remaja biasa, yg punya impian serta cita2 mereka, walaupun pada pandangan sesetenagh orang, tertanya, mampukah mereka menggapai impian dan cita2 mereka itu. 

Kini "Standing in the eyes of the world,
Hanyalah selangkah dari nyata,
Keazaman membara di jiwa,
Menanti saat bebas merdeka, 
Tiba masa kau melangkah gagah,
Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya
Engkau terunggul,
Wajar "Standing in the eyes of the world".





"Mereka sambut kami macam VVIP, jejak je kaki nampak muka mereka, air mata aku jatuh, then when we started with ice breaking, again my tears burst, bukan tangis kasihan, tapi tangisan kagum sebab mereka more civil than us (perfect civilian). responsive, punctual, creative, loyal, friendly, kind, and so sweet, (banyak lagi kalau nak share).

Aku pergi dengan niat nak tenangkan diri dan mencari diri semula, memang Allah tunaikan, Allah hadirkan mereka untuk tegur aku, mereka tak punya kudrat nak berkata sesempurna kita, pendengaran mereka perlu dibantu dengan bantuan sign language untuk mendengar, TAPI, aku yang dikurnia nikmat berkata-kata dan mendengar dengan baik, selalu keluarkan kata-kata tak baik, dan selalu mempersila mendengar nista dan perkataan yg tidak baik. 

Impian mereka banyak, impian mereka tinggi, jangan pernah perkecilkan mereka, walaupun kami niat untuk mengajar dan membimbing mereka, tapi sebaliknya yang aku rasa, kami patut berterima kasih kerana kami banyak belajar dari mereka.-LAS,2017-"





-ILMU TANPA AMAL UMPAMA POHON TIDAK BERBUAH-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...