Tuesday, March 9, 2010

Selangkah Ke Alam Remaja (SEKAR) SMK Bandar Putra


Program 'Selangkah Ke Alam Remaja' (SEKAR) telah dijalankan oleh Jawatankuasa Asrama SMK Bandar Putra, Unit Bimbingan dan Kaunseling SMKBP dengan kerjasama Persatuan Mahasiswa Persatuan Bachelor Ekonomi (BECS) dan Student Facilitating Front (STUFF), Universiti Islam Antarabangsa pada 5 - 7 Mac 2010 di Asrama SMK Bandar Putra. Seramai 230 penghuni asrama terlibat sebagai peserta program berkenaan. Seramai 40 orang mahasiswa UIAM daripada berbagai fakulti terlibat sebagai fasilitator.

Menurut Sdr Ariffin bin Abdul Latif yang bertindak sebagai Pengurus Projek SEKAR ini menyatakan bahawa program ini diadakan bertujuan untuk memberi pendedahan kepada penghuni-penghuni asrama sekolah ini berkaitan persediaan dan kesediaan pelajar untuk mencapai kecemerlangan dalam pelajaran. Melalui tema "Menghadapi Cabaran Mendepani Impian" pelbagai aktiviti dilaksanakan seperti ceramah motivasi, aktiviti simulasi kumpulan, sesi perkongsian, permainan, riadah, persembahan kumpulanh dan lain-lain diharap dapat memberikan suntikan inspirasi kepada peserta untuk merealisasikan impian masing-masing.

Perasmian penutup program ini disempurnakan oleh En. Azman bin Adnan, Pengetua SMK Bandar Putra di Dewan Asrama SMK Bandar Putra. Menurut beliau, "Program seumpama ini diharap dapat memberikan impak yang besar khususnya kepada penghuni asrama sekolah ini dalam menghadapi cabaran untuk menjadikan impian menjadi pelajar yang cemerlang dapat dijadikan realiti. Program seumpama ini juga sebagahian daripada usaha pihak sekolah untuk memasyarakatkan sekolah dengan memberi ruang kepada pihak masyarakat seperti golongan mahasiswa universiti untuk berkongsi pengalaman dan input dengan pelajar-pelajar sekolah dan saya menganggap program selama 2 hari ini telah berjaya mencapai matlamatnya,".

artikel dari Laman Web Rasmi SMK Bandar Putra Kulaijaya

~Ilmu Tanpa Amal Umpama Pohon Tidak Berbuah~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...