Saturday, March 26, 2011

Tips Menghadapi Peperiksaan

PERSEDIAAN FIZIKAL 

KESIHATANSebagai pelajar anda memerlukan kesihatan yang baik bermula dari ketika membuat persedian mengulangkaji hinggalah ke dewan peperiksaan. Keadaan kesihatan yang buruk akan mengganggu persediaan diri untuk peperiksaan.  Sekiranya masih banyak yang anda perlu ulangkaji, maka pastinya anda rasa bimbang. Gangguan kesihatan pasti tidak mengizinkan anda mengulangkaji dan ini akan membawa kepada tekanan emosi.  Pastikan anda menjaga perkara yang berikut:

                           Tidur yang cukup. 
Tidur yang cukup ialah diantara 6 – 7 jam sehari.  Kurang tidur menyebabkan anda rasa mengantuk, letih dan boleh jatuh sakit.  Tidur yang berlebihan juga tidak baik untuk kesihatan.  Jadi pastikan anda latih diri anda dengan masa tidur yang optimum ini dari sekarang.  
                           Jaga pemakanan. 
Allah s.w.t telah berfirman yang mafhumnya “Makanlah dari makanan yang baik yang telah Kami berikan” (Al-Baqarah : 57).  Yang dimaksudkan
sebagai yang baik disini ialah baik dari segi sumbernya (halal), kualitinya (zat), rasanya (enak dan lazat) dan bersih (tidak membawa penyakit dan kemudaratan).  Kepada ibu bapa pastikan anak-anak anda diberi makan makanan dari sumber yang halal.  Makanan yang haram akan menghitamkan dan menggelapkan hati mereka.

Saturday, March 5, 2011

Bagan Lalang The Great Memories~ 2011


“Saya ada kawan…
Kawan saya baek..
Kalau tidak baek..
Bukan kawan saya..”

Lagu pe ni ya? Rindu nak nyanyi… :) n rindu jgk pd memori2 di bagan lalang… Oh bagan! Apakah itu bagan lalang?  Hah.. Nak taw kan? Mari kite same-same bace coretan ni..pasti nk lagi.. :)


Assalammualaikum w.b.t and Olla pd sume Stuffians sekalian…! Hopefully hari2 anda lebih ceria dan fun sentiase sambil ditemani oleh assignment2 yang wajib disubmit n kuiz-kuiz mengejut yg tetibe datang.. :) Without melanjutkan lebih mase, nak cite cikit tentang program STUFF yg berjaya dilaksanakan last week.. Alhamdulillah.. For your info, STUFF telah berjaya menghantar team yang happening n cool seramai 25 org ke sana… Dimana ke sana tu? Program tu tak laen tak bukan “Program Kem Motivasi Jati Diri”. Ia melibatkan 98 orang peserta yang kiut dan comey dari darjah 5 dan 6. Mereka semua dari Sekolah Agama KAFA Integrasi Al-Falah Kg.Idaman, Port Klang, Selangor… Yang best nye, program ini tak dijalankan di sekolah, tapi pihak pengurusan sekolah tu memilih Bagan Lalang Beach Resort, Sg. Pelek, Sepang as the venue.. Bile sume committees and fasi2 dgr resort, tros bertambah teruja nk jumpe adek2 n nk bg motivasi kat sume..hah… Program ni berjalan dr 25-27 Februari 2011

Tuesday, March 1, 2011

KENANGAN TERINDAH..KEM KEPIMPINAN PENGAWAS (OH PORT DICKSON!!!)

~Bismillahirohmanirohim~.

~KenanGan TerindAH yg boleh dilihat melalui sekeping foto..tdak boleh ulang lagi kenangan itu..miz,rindu~

Sirih berlipat sirih pinang
Sirih dari Pulau Mutiara
Penyeri kata selamat datang
Assalamualaikum pembuka bicara

~Show us the way 2 PD~ 
Lame asenye tdak bersua,bertemu dan beramah mesra yee..ni nk cter ni..Pada suatu hari.,.Burung2 berkicauan..ad yg brgmbira,ad yg sedey..ad yg frust dan ad jgk yg excited…tpi yg story ari ni adalah pasal  PD taw..bkn Pak Dollah tp PORT Dickson laa..ala ad lagu2 zaman dulu2 telok kemang…. Masihkau kau ingt???Pnah dgar kn??? Haha Aha PDS camp ni dkat jee ngn telok kemang ni..lbh krg 13 km..tempt yg best..mmg sejuk la mngigil2 la…ntah tiba2 hati ingin berpantun rini..cer dgar n cer baca k..haha.


Bukit  broga bercabang dua
Dihiasi pnuh bunga selasih
PDS CAMP tmpat kami besua..
Mnghiasi hati  kenangan yg indah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...