Sunday, May 29, 2011

Lawak Ada Makna


Ape ke cerdik punyer Boss!!!

Bos power?

Ni kisah satu org makhluk yg dilantik menggantikan bos asal sebuah
kompani besar. Disebabkan masalah pekerja2 yg agak kurang motivasi dan
selalu cuai + pemalas, bos baru ni decide nak ajar mereka sikit firstday
dia kat kompani tu. So, sape2 yg dia nampak paling pemalas, dia akan
pecat on the spot. Mmg malang tidak berbau, dia ternampak seorg pekerja
yg sedang dok nyandar kat tepi dinding.

"Yg berbaju biru tu" dia menjerit. Jeritan kuat nyebabkan semua perkerja tersentak dan memandang kepada lelaki berkenaan.


"Bape gaji awak?" dia bertanya dgn nada yg agak keras 


"Dalam RM800" pekerja tu menjawap

Bos tu menjawap, "Nah amik ni Rm800,BERAMBUS DARI SINI. KALU NAK MALAS2 PEGI TEMPAT LAIN"
 

Pekerja tu amik duit tu, lalu terus blah camtu jek. Bos tadi memandang
kesemua pekerja2 nye, seperti mahu mereka paham, sape malas, sure kene
pecat! Merasakan pekerja2 memahami maksud kejadian tadi, bos itu merasa
puas.


Sebelum bos itu masuk semula ke dalam opis nye, dia bertanya kepada
salah seorg pekerja disitu,"Mamat tadi tu kerja department mana?"

Jawap si pekerja,"Owh, dia tu dtg anto pizza, tak keje sini pun".

moral: fikir sebelum bertindak

.....................................................


1979

Anak : Burung aper?
Bapak : Burung Murai
Anak : Burung aper?
Bapak : Burung Murai
Anak : Burung aper?
Bapak : Burung Murai
Anak : Burung aper?

PELEMPANGGGGGGGGGGGGGGGG!!!! (Sibapak tampor)

Anak : HuaaaaaaHuaaaaaaaHuaaaaaaa!! (meleleh air mata)
Bapak : Besok kalu Tuhan kasi betul-betul telinga kau tuli baru kau tahu! Udah!!! Jgn permainkan orang tua-tua... tak baik!!!!



2007


Bapak : Burung aper?
Anak : Burung Murai
Bapak : Aa aa yer burung Murai
Anak : Eh!!Kenaper abah tak ulang-ulang tanyer? Masih power telinga abah ni yer.
Bapak : Yer! Masa dulu kalu arwah datuk kamu panggil abah suruh ke kedai ke aper, sekali panggil jer abah dah menyahut. Abah tak berani nak buat pura-pura pekak macam ngko selalu buat masa kecik-kecik. Barangkali itulah yang jadi barakahnyer, jadi telinga abah ni Allah Taala kasi clear sampai sekarang!

moral: itulah bezanyer anak dulu dan skrg...

 
sumber: halaqah.net

Friday, May 20, 2011

KEM MOTIVASI DIRI (KEMOBIDI),SRA MEDAN HARUN

Assalamualaikum….

Akhirnya kita berjumpa kembali…wah2, ramai sudah ternanti2 cerita terbaru dari STUFF ea..
Ok..senang cite la kan, program ni adalah 1st program utk sem 3 ni…seramai 5org committee dan 10org facilitators terpilih utk menjayakan program “KEM MOTIVASI DIRI (KEMOBIDI)” bersama adik2 tahun 5 dan 6, SRA MEDAN HARUN di KALUMPANG RESORT & TRAINING CENTRE… (14&15 mei 2011)

Waaah2… bestnye…dgr je resort, masing2 da terpikir AIR AIR AIR je kan.…mesti semua pikir nk enjoy je kan…haha

Kem ni berlangsung selama 2 hari 1 malam… tema utk kumpulan adik2 pd kali ini adalah nama kuih-muih… antaranya, dodol, apam balik, pulut panggang, keria, karipap, seri muka, putu mayam, donut dan lain2… 


Pelbagai aktiviti yg kami sediakan utk adik2 ni… antaranya ialah ta’aruf berantai, tekad cemerlang kumpulanku, kipas kertas, si putih dan si hitam, nurkilanku serta mumia….




Menjelang shj pd waktu ptg, adik2 ni da resah gelisah memandangkan hujan turun dgn lebatnya..
Adik: “akak, abang, bila nk mandi ni…??? Alaaa..nk mandi.. nk mandi...”
Begitulah keletah adik2 pd hari itu... oleh sebab hujan turun, aktiviti mandi-manda pd ptg itu dibatalkan..

Pd malamnya pula, tanpa disangka kami terpaksa membuat satu modul buat adik2…. Walaupun tiada persediaan utk modul mlm itu, dgn bakat terpendam beberapa org committee dan fasi, akhirya sesi tangisan dapat dijalankan dgn jayanya…hampir kesemua adik2 ni manitiskan air mata keinsafan…hukhukhuuu…

Keesokan harinya, Alhamdulillah cuaca begitu baik sekali… adik2 begitu bersemangat utk menjalankan aktiviti yang seterusnya iaitu riadah dan jungle-trecking ... Adik2 ni juga dibenarkan utk mandi-manda… kegembiraan jelas terpancar di setiap raut wajah adik2 ini..









 Adik2: “yeahoo…bestnya dpt main air..sejuk2..”
Lintah: “woo…bestnya dpt isap darah free”
Pacat: "syruup…sdp2…darah2.."



Seronok bermain air, adik2 ni tidak sedar akn kehadiran lintah…huhu
Ada juga dalam kalangan committee dan facilitator yg tlh menjadi mangsa lintah dan pacat itu…huhu…
Alhamdulillah, jam 5 ptg kem ini selesai dgn jayanya…





PROGRAM DI SK SENAI UTAMA????

Assalamualaikum….

Mesti ramai rakan2 tertanya pasal program di SKSU ni kn....maafkan sye terlambat utk berkongsi pengalaman di sana... walaupun sudah 2bln berlalu iaitu pada 5 dan 6 mac 2011, sye tetap nk berkongsi cerita dan pengalaman bersama adik2 di sana…

Seramai 5org committee dan 20org facilitator terpilih utk menjalankan program “KEM PEMANTAPAN DIRI DAN KECEMERLANGAN UPSR 2011” bersama adik2 darjah 6 seramai 163orang di SKSU. Perjalanan mengambil masa 5jam utk sampai ke destinasi yg dituju….








Pagi2 lagi adik2 ni sgt cergas bersenam…adik2 begitu teruja dengan senaman baru iaitu senaman katak, senaman siput dan senaman angkasawan…



Keletihan kami terus hilang apabila melihat adik2 SKSU yg begitu aktif melibatkan diri dalam setiap modul yg kami jalankan… Antaranya, “ice-breaking”, kenali diri, mass game, kreativiti diri, dan “mass activity”… Sehari begitu pantas berlalu…
  





Yeahhhhooo…inilah aktiviti yg kami nanti2kan menjelang shj pd waktu malam… “JB… I’M COMING..”  ….yg paling best ye…kami jalan2 keliling JB menaiki bas sekolah… kirenya kami ni geng bas sekolah laa… hihi…



Keesokan harinya, kami begitu bersemangat apabila adik2 semakin aktif dan memberikan feedback yg positif  sepanjang aktiviti pd hari itu… masa sgt mencemburui kami… majlis penutup diadakan… kami sgt terharu, kebanyakkan adik2 sedih akan perpisahan ini..walaubagaimanapun, inilah pengalaman yg cukup bermakna buat kami semua… 

Terima kasih, buat SKSU kerana memberikan layanan yg cukup istimewa utk kami semua… 





tq juga buat rakan2 seperjuangan yg bertungkus lumus utk menjayakan program ini…^_^…
Semoga kita berjumpa lagi…wasalam… J

Monday, May 16, 2011

SEM 3 TELAH KEMBALI..

Assalamualaikum dan hi stuffians..

Sem 3 telah kembali!!!!

apa khabar warga STUFFIANS??? seminggu berada di UIA tercinta ini...kelas pun da start tapi tu la banyak masa terluang kan??? Ecece jangan tipu..tipu la kalau kelas penuh kan???haha tipu dosa taw.....masa terluang tu ,awoks2 smua mengisi masa terluang dengan buat ape yea??tidor??bermain facebook?? jogging??gosip??? haha masa itu emas taw..mahal tu...hehe 

   Rasa sunyi sepanjang short sem ni??? .ingin mengisi masa lapang anda dengan lebih berfaedah la kan.??? teruskan usya di FB STUFF group..mana taw program2  STUFF yang menarik sepanjang short sem ini mewarnai hidup anda...

TIPS: aha lagi satu jika anda mendapat masej pasal program..REPLY la cepat2 yea..
contoh : I DO..insyaALLAH...nak3..boleh2..saya join..terima kasih mnjemput... haha

Program STUFF yg baru je selesai PROGRAM KEM MOTIVASI BINA DIRI di Kalumpang Resort..seramai 15 orang Stuffians yang terpilih..15 orang ni la yang cepat jea reply msj jika dapat msj pasal program..sebab tu la dorang leh isi masa terluang dengan wisely jgk..hehe ok nak taw pasal program ini..to be continued..... 

p/s: attention to PM program..update blog yea nanti...tqvm n syukran...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...