Friday, July 29, 2011

SELAMAT DATANG RAMADHAN KAREEM !!


Assalamualaikum dan salam satu stuffians.

Ramadhan menjelma lagi! AhlaN Wasahlan Ramadhan Kareem.!


Wahai warga Stuffians,sudah bersediakah anda menghadapi Ramadhan.?? Pose ye jangan tak pose pulak..No excuses yea ..hehe Persediaan untuk menyambut puasa dua hari lagi ni..Get ready Stuffians!! 

Oh yea nak kongsi sikit maksud puasa ni ..ye la ustaz waktu kat sekolah dulu bagitahu maksudnya macam yang saya paham sekarang la kan..ustaz korang,saya tak tahu la..Tapi kan selalunya definisi puasa or in english we called it fasting ni sama je..Cuma  yang bezanya cara olahan setiap individu la kan.Jangan risau yea,stuffians semua terrer ni bab2 menghafal dan memahami meaning especially hidden meaning..hehe Dont worry..Take it easy..  

Maksud Puasa
Puasa ialah Menahan diri dari makan dan minum dan perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa bermula terbit fajar hingga terbenam matahari dalam sebulan bulan Ramadhan.

Rukun puasa pulak mestilah NIAT.setiap benda yang kita buat kan mesti ada niat.begitu jugak puasa ini.

Lafaz niat puasa
“Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan kerana Allah Taala”.

Rasulullah s.a.w. bersabda:
Bermaksud: “Barangsiapa yang tidak meninggalkan cakap dusta (batil) dan perbuatannya, maka Allah tidak berhajat padanya dalam meninggalkan makan minumnya”. (Hadis Riwayat Muslim)

Doa malaikat jibrail menjelang bulan Ramadhan "Ya Allah,abaikan lah puasa umat Nabi Muhammad Saw jika apabila sblm memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukn 3 perkara ini:
1. Tidak memohon maaf terlebih dahulu kpd ibubapanya
2. Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami isteri.
3. Tidak bermaafan terlebih dahulu dgn orang orang disekitarnya

Jadi Stuffians, jangan malu-malu nak kata mintak maaf and sorry taw.jangan terlalu sombong and bongkak dengan ego masing-masing..Jangan tunggu nak mintak maaf waktu Raya jea..  Bulan Ramadhan bulan yang cukup dinantikan oleh seluruh umat Islam.Hopefully,amalan yang kita lakukan pada Ramadhan kali ini lebih baik  daripada Ramadhan sebelumnya..Alrite Stuffians, try to use your time wisely k.Let us grab this golden opportunity to enhance ourselves by increasing ibadah  and purify ourselves to be better Muslim..InsyaALLAH..acece ter speaking pulak..maaf,terasa nak ter english pulak..May ALLAH bless us and wishing all of u blessful RAMADHAN 1432 H..Semoga Ramadhan kali ini membawa seribu pengertian kepada anda semua..amin2


 ~Wasalam wa maa salamah wa ilal liqa; ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...