Friday, October 7, 2011

...7 Perkara Ganjil...


Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah s. w. t. Dia berkata, "Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat."

" Golongan yang pertama, aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi pabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" tanya pemuda itu. " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah s. w. t. sewaktu hidupnya. Lantaran Allah s. w. t. menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membezakan mereka daripada golongan muslim yang lain," jawab ahli ibadah tersebut.

Sambung pemuda itu lagi, " Golongan yang kedua, aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahad. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubur mereka, ku lihat wajah mereka telahpun bertukar menjadi babi. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika sempurna solat, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain,"

Pemuda itu menyambung lagi, " Wahai tuan guru, golongan yang ketiga yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan seperti biasa sahaja. Apabila aku menggali kuburnya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu." " Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda," balas ahli ibadah itu lagi.

" Golongan keempat, ku lihat mayat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah itu, " Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah s. w. t. sama sekali tidak redha kepada manusia yang menderhakai ibu bapanya."

" Golongan kelima, ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya," sambung pemuda itu. " Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari. Bukankah Rasulullah s. a. w. pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda," jelas ahli ibadah tersebut.

" Wahai guru, golongan yang keenam yang aku lihat, sewaktu siangnya lahadnya kering kontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubur itu, ku lihat mayat tersebut terapung dan lahadnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya," " Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya," jawab ahli ibadah tadi.

" Wahai guru, golongan yang terakhir yang aku lihat, mayatnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?" tanya pemuda itu lagi. Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai pemuda, mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Dan mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keredhaan dan kemuliaan di sisi Allah s. w. t. baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya."

Ingatlah, sesungguhnya daripada Allah s. w. t kita datang dan kepadaNya jualah kita akan kembali. Kita akan dipertanggungjawabkan atas setiap amal yang kita lakukan, hatta amalan sebesar zarah. Wallahua'lam..



Monday, October 3, 2011

Booth...booth....BOOTH

BOOTH FOR NEW MEMBERS AND REGISTRATION SEM 1 11/12 =)
Assalamualaikum w.b.t..hello…hehe
Macam tajuk yg kat atas tu…booth time!!!wawawa…hahaha
Dr 19th sept hingga 21th sept 2011, booth utk registration ahli2 br tlh dbuka..booth kali ni bertempat di FEMALE MOSQUE ENTRANCE…slain registration..ada jg game2..sudoku,search word n teka bintang...blh thn rmi gak la yg dtg register…yg dtg renew???  sape renew,,angkat tgn... 

Objektif booth ni d buka adalah utk memperkenalkan Student Facilitating Front atau nama manje nye STUFF kpd new intake student..dan juga buka peluang utk dorg menyertai klab ni..tp yg register bkn bdk br je..ada jg senior2..hehe...tp kire junior la dlm STUFF ni kan...hehehe..mari2 kenal dgn STUFF..x knl maka x cinta..

Ini la booth kami…

maaf le..silap time la ms amik gmbr ni..sptutnye kene tgu turn org len jaga br leh amik..ahahaha



tgk2...game kitorg...tgk sape yg kena!!!






hasil kerje head IP kite..Hifni..also our President n the geng..mahal maa logo tu..

oo..tidak..salah uplod..huhuhuh..(gurau je mok..)

crew2 booth nk edar handbill..cari yg cun2 je dorg ni..

perbincangan apa itu..booth..booth...


pd 21st n 22nd 2011 plak hr interview…semangat crew2 booth uruskan hr interview tu..hehehe…temasukla mainboard2 yg hadir utk interview bdk br..bapak kami pun wat test(interview level ke2)haha…

ha..cuak..

ni lg la...3 3 skali..huhu...grr..

leadership test yg dkendalikan olh mr.Bal

orait..u go guys!!


ni la sdikit sbyk crite tntg booth n hr interview yg brlgsung awl2 sem nil..alhamdulillah..sume nye b'jln dgn lancar...terima kasih utk sume crew2 booth yg terlibat dlm menjayakan booth n interview day kali ini..
xlupe juga pd interviewer2 yg sudi hadir utk pilih ahli2 br STUFF..
Anda sume terbaik!!........        luv STUFF!!  (^-^) 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...