Saturday, June 17, 2017

Program Kepimpinan Asrama SMA Al-Falah, PerakPada tarikh 31 Mac, sehingga 2 April, kelab STUFF telah menghantar beberapa orang ahli bagi menjayakan program kepimpinan asrama di SMA Al-Falah yang bertempat di Perak. Program ini bertujuan untuk melatih semangat kepimpinan dalam diri seorang pelajar, tips-tips yang diperlukan untuk menjadi seorang pemimpin yang cemerlang dan juga penerapan nila-nilai Islamik dalam aspek kepimpinan itu.

Modul-modul yang dijalankan sepanjang program amat menitikberatkan aspek kepimpinan, tambahan pula peserta daripada SMA Al-Falah yang mengikuti program ini merupakan antara barisan pelajar yang menjadi tunggak pimpinan di sekolah tersebut.

Peserta juga turut memberikan kerjasama yang baik dan respons yang memberansangkan dalam setiapa aktiviti, dan program dapat berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah serius yang timbul dan menganggu kelancaran program.


Aspek kepimpinan amat penting lebih2 lagi peserta merupakan pelajar sekolah menengah, ciri2 seorang pemimpin yang cemerlang perlu dipupuk dalam diri mereka kerana suatu hari nanti, mereka lah golongan yang akan menggantikan pucuk pimpinan negara sekrang dan mencorak masa depan agama, bangsa dan negara.sesi briefing oleh fasi


boleh ke tak buat tu?


bersungguh abang fasi nak membantu


peserta khusyuk melaksanakan modul

barisan fasilitator bersama adik2 Program Kepimpinan Asrama SMA Al-Falah


barisan fasilitator Program Kepimpinan Asrama SMA Al-Falah"Ibn Umar r.a berkata: Saya telah mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda: Setiap orang adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungjawaban atas kepimpinannya. Seorang kepala negara akan diminta pertanggungjawaban perihal rakyat yang dipimpinnya. Seorang suami akan ditanya perihal keluarga yang dipimpinnya. Seorang isteri yang memelihara rumah tangga suaminya akan ditanya perihal tanggungjawab dan tugasnya. Bahkan seorang pembantu/pekerja rumah tangga yang bertugas memelihara barang milik majikannya juga akan ditanya dari hal yang dipimpinnya. Dan kamu sekalian pemimpin akan ditanya (diminta pertanggungjawaban) dari hal yang dipimpinnya."
(Riwayat Bukhari dan Muslim)-ILMU TANPA AMAL UMPAMA POHON TIDAK BERBUAH-

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...